Člen APEK logo

 

EET - Elektronická Evidence Tržeb 

PODLE ZÁKONA O EVIDENCI TRŽEB JE PRODÁVAJÍCÍ POVINEN VYSTAVIT KUPUJÍCÍMU ÚČTENKU. ZÁROVEŇ JE POVINEN ZAEVIDOVAT PŘIJATOU TRŽBU U SPRÁVCE DANĚ ON-LINE; V PŘÍPADĚ TECHNICKÉHO VÝPADKU PAK NEJPOZDĚJI DO 48 HODIN.

Podporuje mojeID IN TIME
 

Zboží v AKCI

Nyní za: 390,00 Kč (15,60 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:

Nejprodávanější

Nyní za: 240,00 Kč (9,60 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:
Nyní za: 89,00 Kč (3,56 €)
do košíku:

Novinky

arr3CD Jany Demeterové - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD Jany Demeterové - Harmonické vztahy Nana webu www.vedmy.cz si jej u nás... arr3Světlo proti temnotě - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD s rituály Markéty Steinbergerové a od 9.2. Nana webu www.vedmy.cz si jej u... arr3Cibulové slupkyCibulový ZÁZRAK Vyhazujete slupky z cibule? Děláte chybu, je to hotový poklad! Cibuli používáme na...

Anketa

Jaký způsobem příjmu sledujete pořad Vědmy radí ?

Satelitem Satelitem 24% Pozemním vysíláním DVB-T Pozemním vysíláním DVB-T 29% Kabelovou televizí Kabelovou televizí 21% Internetovým vysíláním Internetovým vysíláním 25%

Kontakty

TipTV production s.r.o.
Podedvorská 28
198 00 Praha 9 Kyje
tel: +420 226 200 333
eshop(a)vedmy.cz
IČ 014 41 558
DIČ: CZ01441558

Dýně na několik způsobů

Možná to vaše děti s Halloweenem přehnaly a doma kam se podíváte, se všude válí dýně. Co s nimi? Přeci je nevyhodíte, když stáli tolik peněz. Můžete je zužitkovat. Kromě výborné polévky pro vás máme i další tipy, jak naložit s dýní a pochutnat si na ni.

 

Dýně je výtečná v tom, že obsahuje mnoho zdravých látek, například hořčík, draslík, sodík, beta karoten, vlákninu, semínka jsou bohatá na zinek. Zralou dýni poznáte podle stopky. Ta by měla být zdřevnatělá s prasklinkami, slupka by měla být nepoškozená, tvrdá a matná. Plod by měl být těžší, lehčí je plný semínek.  Dýní jsou desítky druhů. Pro vaření jsou ale nejvhodnější druhy Hokkaidó, populární je i muškátová či máslová dýně, kterou seženete i teď po Halloweenu v sekci ovoce a zelenina v supermarketech. Bodejť ne, protože při správném uskladnění dýně vydrží až čtyři měsíce. Potřeba je suché a chladné místo s teplotou okolo deseti stupňů Celsia.

 

Recept na dýňové máslo

V Anglii je velmi populární, třeba se ujme i u nás. Chutná a vydrží minimálně rok.

Tady jsou ingredience:

 

250 g dýně

šťávu z jednoho citronu

špetku mletého hřebíčku

špetku mleté skořice

špetku mletého muškátového oříšku

100 g třtinového cukru

kyselinu citronovou.

Kousky dýňové dužiny vydlabané lžící nebo pokrájené na kostky povaříte doměkka, případně rozpečete na pekáčku v předehřáté troubě. Rozmixujete nebo rozemelete v mlýnku na maso, posléze přendáte do kastrolku, přisypete cukr a na mírném ohni mícháte, až se cukr rozpustí. Pokud je hmota řídká, necháte na ohni za stálého míchání zredukovat a zhoustnout.

Pak přidáte čerstvou šťávu z jednoho citronu a po špetkách všechna mletá koření, můžete dochutit kyselinou citrónovou. Naplníte do skleniček a pro jistotu sterilujete při 85 °C zhruba 20 minut.

 

 

Zapékaná dýně

Dá se říci, že je to něco ve stylu francouzských brambor, nebo zapečených těstovin, ale dýně tomu dodá přeci jenom trochu jiný ráz, jinou chuť, i když někteří tvrdí, že je bez chuti.

 

1 ks dýně

800 g brambor uvařených ve slupce

Olej

Kopr

Pepř mletý

1 ks cibule

4 ks vejce

200-400 g salámu

 

Do vymazaného pekáče rozložíte polovinu na kolečka nakrájených brambor, osolíte, dáte polovinu na plátky nakrájené dýně, osolíte, opepříte, posypete sekaným koprem, nadrobno nakrájenou cibulí a na kostky nakrájeným salámem. Rozložíte zbytek dýně a vrstvu brambor. Vrch osolíte, pokapete olejem a v troubě při střední teplotě pečete asi 30 minut. Potom zalijete v mléce rozšlehanými vejci a dopečete.
Podáváte se zeleninovým salátem nebo polité bílým jogurtem se sekaným koprem.

 

 

 

 

Dýně z pánve

Malý předkrm, na kterém si moc pochutnáte je složený opět z dýně a tentokrát i slaniny. Vyzkoušejte, recept je jednoduchý.

 

750 g dýně

40 g másla

210 g Anglické slaniny

1 stroužek česneku

4 ks jarní cibulka

sůl

pepř mletý

 

 

V širší pánvi s nepřilnavým povrchem rozehřejete 10 g másla a osmažíte na něm slaninu a česnek dozlatova. Potom vyjmete a na ubrousku necháte odsát tuk. Do pánve nakonec dáte dýni, podlijete 125 ml vroucí vody a zakryté dusíte asi 10 minut nebo až je dýně měkká a voda téměř vyvařená.

Přidáte směs slaniny a česneku a zbylé máslo a za občasného zamíchání restujete ještě asi 10 minut. Nakonec přisypete cibulku, osolíte a opepříte, zlehka promícháte a můžete servírovat na stůl.

 

 

Dýňovo-pistáciový koláč

Kdo má rád sladké ke kávě, tak toho potěší dýňový koláč, jehož příprava trvá asi hodinu, ale výsledek stojí za to.

 

500 g dýně
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
sůl
mletý muškátový oříšek
mleté nové koření
mletý hřebíček
1/2 lžičky skořice
2 vejce
2 lžíce oleje
200 g cukru
1 vanilkový cukr
100 g nesolených pistácií

 

Očištěnou dýni pokrájíte na kousky a podlitou trochou vody ji podusíte doměkka a pak rozmixujete.
Troubu předehřejete na 180 °C. Formu vymažete tukem a vysypete moukou. V míse následně promícháte mouku s práškem do pečiva, solí a kořením. Vejce prošleháte s olejem, cukrem, vanilkovým cukrem a přimícháte dýni a pistáciové ořechy. Obě směsi spojíte a nalijete do formy. Pečete 50–60 minut, záleží na výšce koláče.

 

 

Pomerančovo-dýňová polévka

 

Klasickou dýňovou polévku se smetanou vyzkoušela snad už každá hospodyně a tak vám přinášíme recept nový, na netradiční dýňovou polévku.

 

1 dýně o váze asi 1,5 kg
2 lžíce olivového oleje
1 cibule kousek čerstvého zázvoru
3 velké brambory
750 ml zeleninového vývaru
1-2 pomeranče
celozrnné krutony k podávání
dýňový olej k zakápnutí
čerstvý koriandr

 

V hrnci rozehřejete olivový olej. Osmažíte na něm nakrájenou cibuli, nastrouhaný zázvor, kousky dýně a brambor. Zalijete vývarem, promícháte a asi 20 minut povaříte. Polévku pak rozmixujete, dochutíte, nakonec vmícháte pomerančovou šťávu a podáváte ji s krutonky z celozrnného chleba,
zakapanou dýňovým olejem a posypanou lístky koriandru.

 

 

Dýňová pizza s rukolou

 

Tuto speciální pizzu vám možná v restauracích naservírovali, když byl Halloween, ale standardně na ni nenatrefíte, tak proč si ji neupéct doma, když víte, jak na to?

 

150 ml mléka
1/2 balíčku sušeného droždí
300 g hladké mouky, typ 00
4 lžíce rajčatového pyré
350 g dýně
300 g rajčat
200 g ovčího sýra
50 g rukoly
tymián, sůl a pepř na dochucení

 

 

Mléko trochu ohřejete a rozmícháte v něm droždí. Zpracujete s moukou a solí na hladké těsto a přikryté necháte kynout, až přibližně zdvojnásobí objem. Troubu předehřejete na 200 °C. Těsto na pomoučněné ploše rozválíte na placku o průměru asi 30 cm. Položíte na plech pokrytý pečicím papírem, potřete rajčatovým pyré a pokladete plátky dýně a rajčat. Posypete kousky sýra, ochutíte a pečete na střední příčce trouby asi 20 minut. Podáváte posypané lístky rukoly a tymiánu. Dobrou chuť!!

 

Lucie Sinková