Člen APEK logo

 

EET - Elektronická Evidence Tržeb 

PODLE ZÁKONA O EVIDENCI TRŽEB JE PRODÁVAJÍCÍ POVINEN VYSTAVIT KUPUJÍCÍMU ÚČTENKU. ZÁROVEŇ JE POVINEN ZAEVIDOVAT PŘIJATOU TRŽBU U SPRÁVCE DANĚ ON-LINE; V PŘÍPADĚ TECHNICKÉHO VÝPADKU PAK NEJPOZDĚJI DO 48 HODIN.

Podporuje mojeID IN TIME
 

Zboží v AKCI

Nyní za: 390,00 Kč (15,60 €)
do košíku:
Nyní za: 40,00 Kč (1,60 €)
do košíku:
Nyní za: 100,00 Kč (4,00 €)
do košíku:

Nejprodávanější

Nyní za: 199,00 Kč (7,96 €)
do košíku:
Nyní za: 390,00 Kč (15,60 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:

Novinky

arr3CD Jany Demeterové - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD Jany Demeterové - Harmonické vztahy Nana webu www.vedmy.cz si jej u nás... arr3Světlo proti temnotě - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD s rituály Markéty Steinbergerové a od 9.2. Nana webu www.vedmy.cz si jej u... arr3Cibulové slupkyCibulový ZÁZRAK Vyhazujete slupky z cibule? Děláte chybu, je to hotový poklad! Cibuli používáme na...

Anketa

Jaký způsobem příjmu sledujete pořad Vědmy radí ?

Satelitem Satelitem 24% Pozemním vysíláním DVB-T Pozemním vysíláním DVB-T 29% Kabelovou televizí Kabelovou televizí 22% Internetovým vysíláním Internetovým vysíláním 25%

Kontakty

TipTV production s.r.o.
Podedvorská 28
198 00 Praha 9 Kyje
tel: +420 226 200 333
eshop(a)vedmy.cz
IČ 014 41 558
DIČ: CZ01441558

» Jídlo
Jak udržet potraviny ( přes léto ) co nejdéle čerstvé?

Stává se vám, že jdete do obchodu a máte tvz. "velké oči"? Všechno co vidíte se hodí, a tak se košík plní a doma se vám to nevejde ani do lednice, ani do špajzu? Výhodou je, že ne všechny potraviny se musejí takto skladovat. A právě proto máme pro vás několik vychytávek, při kterých je navíc udržíte delší čas čerstvé.

 

Z jedné ankety vyšlo najevo, že vyhodíme téměř 25 procent nakoupeného jídla a nápojů. A to jsou právě ty nákupy ve velkém. Obchodní řetězce navíc lákají, že když i koupíte dvoj či trojbalení, vyjde vás to levněji. Ano, to je sice pravda, ale na druhou stranu - buď vás to nutí to co nejrychleji sníst, takže vám ve finále ani nepřijde, že jste měli větší příděl, než obvykle. A nebo ( což je ten častější případ ) se vám to v ledničce zkazí. Teď obzvlášť když je čas dovolených a děti jsou na táborech a u babiček, není třeba kupovat nadměrné zásoby. Pokud se ale už tak stalo, poradíme vám jak co skladovat, ať se vám to zbytečně nekazí.

 

V létě hojně oblíbené ovoce

Hned jak ho přinesete z obchodu, ho omyjte ve vodě s octem. Odstraníte tím písňové spóry a také zbytky pesticidů. Jestli vám ale ocet "nevoní" a nechcete mít načichlou domácnost, kolikrát stačí teplá voda, která má naprosto stejný účinek. Mimochodem jádrové ovoce vydrží v chladničce 10 až 20 dnů, peckové 3 až 10, bobulové od 2 do 10 dnů.

Jak je to u banánů?

Možná si vzpomenete na dobu, kdy jste ho dávali do ledničky, ale přišli jste na to, že tam okamžitě zčerná. Někteří z nás dostali už před lety zajímavý nápad - schovat banány do novin. Skvěle ale funguje i to, když zabalíte jenom samotné vršky banánů do plastové folie. Máte tak šanci, že vám vydrží v průměru o 3-5 dnů déle.

Avokádo jako banán?

Ano, stejně jako banán i avokádo nepatří do lednice. Jak ho tedy uchovávat, aby vám vydrželo o několik dnů déle než obvykle? Bude vám to možná připadat přitažené za vlasy, ale nejlépe uděláte, když budete skladovat rozříznuté avokádo společně s kouskem cibule. Síra z cibule zajistí, že vám avokádo nezhnědne. Výborně zapůsobí i to, když na avokádo nakapete trochu jablečného moštu. Další exotické ovoce, které není vhodné skladovat v lednici je

karambol, nebo mango. Oba druhy jsou také stejně jako banán a avokádo velmi citlivé na nízké teploty, při teplotě kolem 6 stupňů plody změní barvu, proto nepatří do lednice.

 

Řapíkatá zelenina - co s ní?

Jestli právě ji využíváte hojně teď během letního období do lehkých salátů a polévek, a chcete ji také udržet, co nejdéle v pořádku, tak balte řapíkatý celer do alobalu. Tímto způsobem vám vydrží čerstvý po dobu jednoho měsíce. A u brokolice to platí jakbysmet.

 

A nakonec - cibule a česnek

Naše babičky věšely cibuli a česnek v kuchyni u kamen, či to daly do špajzu. I moje babička tímto způsobem měla zavěšené na šňůře také tvrdé salámy a to pěkně v podkroví v takové mini-spíži a děda ten zase chladil pivo ve sklepě ve staré vaně napuštěné ledovou vodou. Bylo jak ze "sedmého schodu".  Dnes na pivo máme lednici a na cibuli a česnek děrované papírové v sáčky. Právě takto skladované se vyhnou plísni a zaručeně zůstanou čerstvé minimálně dva měsíce.

 

Lucie Sinková