Člen APEK logo

 

EET - Elektronická Evidence Tržeb 

PODLE ZÁKONA O EVIDENCI TRŽEB JE PRODÁVAJÍCÍ POVINEN VYSTAVIT KUPUJÍCÍMU ÚČTENKU. ZÁROVEŇ JE POVINEN ZAEVIDOVAT PŘIJATOU TRŽBU U SPRÁVCE DANĚ ON-LINE; V PŘÍPADĚ TECHNICKÉHO VÝPADKU PAK NEJPOZDĚJI DO 48 HODIN.

Podporuje mojeID IN TIME
 

Zboží v AKCI

Nyní za: 390,00 Kč (15,60 €)
do košíku:
Nyní za: 25,00 Kč (1,00 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:

Nejprodávanější

Nyní za: 299,00 Kč (11,96 €)
do košíku:
Nyní za: 2 200,00 Kč (88,00 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:

Novinky

arr3CD Jany Demeterové - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD Jany Demeterové - Harmonické vztahy Nana webu www.vedmy.cz si jej u nás... arr3Světlo proti temnotě - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD s rituály Markéty Steinbergerové a od 9.2. Nana webu www.vedmy.cz si jej u... arr3Cibulové slupkyCibulový ZÁZRAK Vyhazujete slupky z cibule? Děláte chybu, je to hotový poklad! Cibuli používáme na...

Anketa

Jaký způsobem příjmu sledujete pořad Vědmy radí ?

Satelitem Satelitem 24% Pozemním vysíláním DVB-T Pozemním vysíláním DVB-T 29% Kabelovou televizí Kabelovou televizí 21% Internetovým vysíláním Internetovým vysíláním 25%

Kontakty

TipTV production s.r.o.
Podedvorská 28
198 00 Praha 9 Kyje
tel: +420 226 200 333
eshop(a)vedmy.cz
IČ 014 41 558
DIČ: CZ01441558

Voda: elixír zdraví i zabiják

Hned po kyslíku je voda nejdůležitějším předpokladem pro přežití lidí, zvířat i rostlin. Bez jídla mohou lidé podle vědců vydržet až 90 dní, ovšem bez vody umírají už do několika dní.

 

Ironií ovšem je, že je to právě voda, která někdy u lidí vyvolává předčasné stárnutí či způsobuje mnoho chorob, které vedou až ke smrti. Jak to tedy s vodou doopravdy je?

 

Ze všech stran dnes slýcháme, jak důležité je dodržování pitného režimu, kolik litrů vody máme vypít a co všechno nám hrozí při dehydrataci. Pravdou je, že univerzální doporučený denní příjem vody neexistuje. Každé množství, o kterém se doslechneme například z médií, je pouze orientační.

 

Denní potřeba každého z nás je velmi individuální a závislá na mnoha faktorech. Na potravinách, které jíme, našem zdravotním stavu, tělesné hmotnosti, aktuální fyzické zátěži, okolní teplotě a konečně i na podnebí, ve kterém žijeme.

 

Odborníci se běžně shodují v tom, že bychom měli každodenně přijmout okolo 2,5 litru vody. To ale neznamená, že si ráno musíme připravit láhev přesně s tímto objemem a do večera ji celou vypít. Velkou část vody přijmeme již ve stravě. A nemusíme pít pouze vodu, vyvarovat bychom se však měli alkoholu a kávě.

 

Jaké pozitivní účinky tedy pravidelné zavodňování organismu má? Tady je jen několik příkladů:

Krásná pokožka i vlasy. Pružná a zdravě vypadající pokožka je hydratovaná. Voda zmírňuje proces stárnutí, pomáhá proti vráskám a dodává hebkost na dotek. Čím vyšší kvalita vody přitom je, tím méně škodlivin se do našeho organismu dostane. Kadeřníci doporučují si umyté vlasy na závěr oplachovat studenou vodou, aby byly lesklejší a lépe se rozčesávaly.

Ve zdravém těle zdravý duch. Díky vodě se budete cítit svěže, předejdete únavě, ospalosti, podrážděnosti a dehydrataci. Snížíte také riziko srdeční příhody a onemocnění rakovinou tlustého střeva i močového měchýře. Voda je také důležitým proplachovacím prostředkem. Vyplavuje z těla škodlivé látky, jedy a soli.

Kila pryč. Voda aktivizuje proces spalování kalorií v organismu a urychluje metabolismus. Může být tedy cenným pomocníkem těm, kteří se pustili do boje s nadbytečnými kily. „Kromě toho pocit hladu vzniká při prázdném žaludku, a proto sklenice vody pomáhá zmírnit chuť k jídlu,“ vypozorovali odborníci, kteří se vodou zabývají.

 

Jako snad u všeho i u vody platí: všeho moc škodí. „Vážné zdravotní problémy může způsobit nejen nedostatek vody, ale i její příliš vysoký příjem. Také tady tedy platí pravidlo všeho s mírou,“ řekla jednomu známému českému magazínu fitness a wellness konzultantka Libuše Boháčková.

 

Americký vědec Paul C. Bragg se celý život zabýval výzkumem vody a jejím vlivem na zdraví. K zájmu o tuto tekutinu ho přivedla smrt několika jeho příbuzných a známých. Vinil z nich právě vodu, kterou jeho rodina celý život na farmě ve Virginii pila.

 

„Veškerou vodu jsme čerpali ze studny. Byla křišťálově čistá, čerstvá a perlivá. Byla ale také velmi tvrdá, obsahovala uhličitan vápenatý a jiné anorganické látky,“ popsal Paul ve své knize, kterou napsal právě o vodě.

 

Nejvíce ho zasáhla smrt jeho dědečka, statného, svalnatého a až do záchvatu mrtvice zdravého muže. „Při pitvě lékaři zjistili, že dědečkovy tepny byly jako kámen,“ svěřil se Paul. „To byl den, kdy jsem se rozhodl, že naleznu příčinu, proč jeho tepny zkameněly, a začal jsem studovat lékařské knihy,“ vysvětlil.

 

Výzkumu věnoval více než šedesát let a nepřestával při něm varovat před negativními účinky tvrdé vody, respektive anorganických látek v nich obsažených (fluor, chlor apod.). Podle něj může tato voda nejenom za kornatění tepen, ale také za „tvrdnutí“ mozku, ledvinové kameny či praskání cévek.

 

„Podle mých definitivních poznatků je člověk sám zodpovědný za své nemoci a zkracuje si život univerzálním přírodním rozpouštědlem – vodou,“ shrnul vědec výsledky práce. Svým čtenářům doporučuje velmi pečlivě si vybírat vodu, kterou denně pijí, a zkoumat její kvalitu. On sám věřil pouze vodě destilované a kvalitním zeleninovým a ovocným šťávám. Takže: Na zdraví!

 

Ela Bartošová