Člen APEK logo

 

EET - Elektronická Evidence Tržeb 

PODLE ZÁKONA O EVIDENCI TRŽEB JE PRODÁVAJÍCÍ POVINEN VYSTAVIT KUPUJÍCÍMU ÚČTENKU. ZÁROVEŇ JE POVINEN ZAEVIDOVAT PŘIJATOU TRŽBU U SPRÁVCE DANĚ ON-LINE; V PŘÍPADĚ TECHNICKÉHO VÝPADKU PAK NEJPOZDĚJI DO 48 HODIN.

Podporuje mojeID IN TIME
 

Zboží v AKCI

Nyní za: 25,00 Kč (1,00 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:
Nyní za: 100,00 Kč (4,00 €)
do košíku:

Nejprodávanější

Nyní za: 2 200,00 Kč (88,00 €)
do košíku:
Nyní za: 2 200,00 Kč (88,00 €)
do košíku:
Nyní za: 360,00 Kč (14,40 €)
do košíku:

Novinky

arr3CD Jany Demeterové - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD Jany Demeterové - Harmonické vztahy Nana webu www.vedmy.cz si jej u nás... arr3Světlo proti temnotě - již v prodejiPřipravili jme pro vás CD s rituály Markéty Steinbergerové a od 9.2. Nana webu www.vedmy.cz si jej u... arr3Cibulové slupkyCibulový ZÁZRAK Vyhazujete slupky z cibule? Děláte chybu, je to hotový poklad! Cibuli používáme na...

Anketa

Jaký způsobem příjmu sledujete pořad Vědmy radí ?

Satelitem Satelitem 24% Pozemním vysíláním DVB-T Pozemním vysíláním DVB-T 29% Kabelovou televizí Kabelovou televizí 22% Internetovým vysíláním Internetovým vysíláním 25%

Kontakty

TipTV production s.r.o.
Podedvorská 28
198 00 Praha 9 Kyje
tel: +420 226 200 333
eshop(a)vedmy.cz
IČ 014 41 558
DIČ: CZ01441558

» Zapomenutá pohanka
Pohanka místo krup či rýže? Ani to nepoznáte!

Pohanka místo krup či rýže? Ani to nepoznáte!

Dali jste se na zdravou výživu a nevíte si s tím moc rady? Jednu bych pro vás měla, zkuste zakomponovat do svého jídelníčku pohanku. Neobsahuje lepek, takže jako jedna z mála obilovin je vhodná pro osoby trpící celiakií. A navíc je významným zdrojem rutinu, tudíž prokrvuje vaše cévy. Sečteno a podtrženo - prospěje vašemu zdraví, sníží vaši hmotnost a díky našim receptům vám bude i chutnat!

 

Pohanka je obilnina. Pochází z oblastí střední Asie, odkud se postupně rozšířila do Japonska, do Severní Ameriky, ale také k nám do Evropy. Na území dnešní České republiky se pěstovala už ve 12.tém století a v 16.tém století byla u nás dokonce nejoblíbenější potravinou. Historie se opakuje i v jídle a tak její obliba v poslední době u nás zase výrazně stoupá. Při přípravě nejrůznějších pokrmů ji můžete použít místo rýže, či krup. A nebo můžete nakombinovat s rýží.

 

Pohanka odbourá tuky i opary!
Z hlediska nutriční hodnoty je pohanka zajímavá pro vyváženou skladbu aminokyselin. Celkem pohanka obsahuje 18 různých aminokyselin. Obsah lysinu - aminokyseliny, která hraje roli v v prevenci aktivizace herpetických virů (původce oparů), je ve srovnání s ostatními obilninami 3-4 násobně vyšší. Pohanka může být cenným zdrojem dietních bílkovin pro osoby citlivé na lepek.
Obsah škrobu v pohance se pohybuje od 55-70% v sušině semen a je tak kvantitativně nejdůležitějším sacharidem.

 

Díky pohance jako řípy

Pohanka vás udržuje jak v psychické ta i fyzické rovnováze, proto je vhodná pro psychicky a fyzicky namáhané osoby. Posiluje imunitu a využívá se i při detoxikaci. Z pohledu makrobiotiky stahuje a vysušuje, proto se doporučuje konzumovat hlavně v zimě, kdy prohřívá organismus. Ze zdravotního hlediska je důležitý vysoký obsah více nenasycených mastných kyselin.

 

Pohanka v kuchyni:

Pohanka je nejenom zdravá, ale také chutná. Využít ji můžete místo rýže a nebo místo krup. Její obrovskou výhodou je, že je mnohem zdravější než obě jmenované suroviny a především nenadýmá jako kroupy. Máme po vás několik tipů, jak pohanku v kuchyni uplatnit, upotřebit. A hned v prvním receptu ji můžete nahradit zmiňovanými kroupami.

 

Pohankový kuba

100 g sušených hub

1 cibule

2 stroužky česneku

mořská sůl

olivový olej

petrželka

pepř

strouhanka
Houby namočíte a po změknutí nakrájíte na kousíčky. Na oleji osmahnete cibulku, přisypete houby, osolíte, opepříte, podlijete vodou a chvíli dusíte. Přidáte propláchnuté kroupy, nastrouhaný česnek a přilijete trochu vody a 5 minut povaříte. Mezitím si přichystáte pekáček, který vymažete tukem a vysypete strouhankou. Pekáček naplníte hotovou směsí a dáme na cca 20 minut zapéct. Podává se ozdobené zelenou petrželkou a doplněné zeleninovou přílohou.


Rýžovo-pohankový nákyp s jablky a vlašskými ořechy

200 g rýže dlouhozrnná bílé

150 g pohankových krup

8 jablek

100 g třtinového cukru

25 g vlašských ořechů

2 vejce

1/4 másla

½ balíčku skořicového cukru

strouhanka na vysypání formy
Rýži a pohanku uvaříte podle základního receptu a necháte vychladnout. Vejce, cukr a změklé máslo vyšleháte do pěny. Oloupaná jablka nastrouháte na hrubém struhadle. Smícháte rýži, pohanku a vyšlehaný krém. Zapékací misku vymažete máslem a vysypete strouhankou. Na dno dáte vrstvu rýžovo-pohankové směsi, na ni strouhaná jablka smíchaná se skořicovým cukrem a ořechy a na závěr opět vrstvu rýže a pohanky. Pečte při 180 °C cca 45 minut. Podávat můžete a nemusíte ozdobené zakysanou smetanou či bílým jogurtem.

Pohankové rizoto

Doba přípravy je 40 minut, počet porcí 4
250 g pohankových krup

400 g kuřecích prsíček

2 velké cibule

2 stroužky česneku, zelenina (např. jarní cibulka, mrkev, hrášek, květák, brokolice,...)

olivový olej

mořská sůl

pepř

Pohankové kroupy properete ve studené vodě a necháte okapat. Vaříte v osolené vodě s kapkou oleje asi 2-3 minut. Poté odstavíte a necháte 30 minut dojít tzv. „pod peřinou“. Na pánvi na oleji osmahnete na jemno nasekanou cibuli, přidáte na proužky nakrájená prsíčka, osolíte, opepříte a orestujete. Přisypete zeleninu, podlijete vodou a dusíte 5-10 minut. Na závěr promícháte s pohankou, přidáte prolisovaný česnek a podáváte se zeleninovým salátem. Dobrou chuť!

Lucie Sinková